Rågsiktsbröd och Vörtbröd

Hej!!

Nu ska ni få två brödrecept.. Rågsiktsbrödet blev okey men de ser inte så fina ut.. Jag la för många bröd på samma plåt men nu vet jag det till nästa gång! Men gott bröd va det!! Vörtbröden blev JÄTTE fina! Jag önskar jag hade min kamera.. MEN jag tycker inte att de smakar så mycket.. Vörtbröd brukar ju ha en speciell smak och dessa bröden har inte riktigt så mycket smak i sig.. men goda va dem!!

RÅGSIKTSBRÖD (4 brödlimpor)

100g smör
10 dl vatten el. mjölk (jag hade vatten)
2 paket jäst
0,5 dl sirap
4 tsk salt
rågsikt ca 2,6 Liter

1. smält matfettet och häll i vätskan. Värm till fingervarmt.

2. Lös upp jästen med vätskan i en bunke. Tillsätt sirap och salt. Rör ner råksikt (spara lite till utbakningen)

3. Arbeta degen tills den släpper bunken. Strö över lite mjöl och lägg över en bakduk, låt ljäsa ca 30 min.

4. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta tills den släpper arbetsbänken. Dela degen i 4 lika stora delar och baka ut till limpor. Lägg 2 limpor på en plåt och 2 på en annan. Lägg över bakdukar och låt jäsa i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Varmluftsugn = 225 grader

5. Sätt in en plåt i taget om du inte har varmlufts ugn. Sänk värmen till 200 grader. Varmluftugn = 175 grader. Grädda ca 40-50 min. Mot slutet kan man sänka till 175 grader. Varmluftsugn = 150 grader.

6. Låt svalna på galler med bakduk.

MUMMS!! :)

VÖRTBRÖD (4 st brödlimpor)

1 L Julmust
50 g jäst för söta degar
1 dl brödsirap
100 g flytande magarin (el. smält smör)
2 tsk salt
2 dl malda pomeransskal
2 dl russin (kan uteslutas!)
ca 3 L rågsikt

Pensling = Uppvispat ägg

1. Värm musten fingervarm. Smula ner jästen i en degbunke tillsätt vätskan och rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt sirap, salt, malda pomeransskal och flytande magarin el. smält smör. Tillsätt rågsikt och arbeta tills degen släpper bunken. Låt jäsa ca 30 min.

2. Stjälp upp degen på arbetsbänken och knåda degen och tillsätt mjöl tills degen släpper arbetsytan. Knåda in russinen. Dela degen i 4 delar, baka ut till limpor. Lägg 2st limpor på ena plåten och två på den andra. Låt jäsa ca 30 min under bakduk. Sätt ugnen på 250 grader.

3. Pensla bröden med det uppvispade ägget. Sätt in en plåt i taget  och sänk till 200 grader. Gräda i ca 40-50 min. sänk värmen mot slutet till 175 grader. Låt svalna på galler under bakduk.

Som sagt va dessa va jätte goda men de smakade inte riktigt så mycket som jag trodde.. Så vill man ha mer smak på bröden så ska man nog testa något annat recept!

LYCKA TILL!!
PUSS!!

Kommentarer
Postat av: Mats

Du får komma över med en limpa till oss så vi får smaka på att!



Glöm inte bloggarna!

barnskolebloggen.blogg.se

-kampen emot att uppnå mitt drömmars mål.



Haj

2009-12-13 @ 01:36:44
URL: http://matsbladh.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0