Lite info..



Jag är ganska trött på att folk tycker att jag äter för lite och tycker att jag har gått upp för lite.. Här kommer lite info om man är för kraftig under graviditeten..

Fetma vid graviditet ökar risk för missbildning

I dagens överviktsdebatt talas det mycket om den stigande siffran av feta barn i Sverige. Vad som däremot inte har observerats tillräckligt är att överviktsproblemet kan starta redan innan barnen föds. Nu uppmärksammar forskare och läkare att fetma vid graviditet blir allt vanligare och kan leda till både fosterskador och förlossningsproblem.

Fler och fler är feta vid graviditet

Marie Cedergren är överläkare i obstetrik vid kvinnokliniken på Linköpings universitetssjukhus, hon har undersökt hur fetma i tidig graviditet påverkar fosterutveckling och förlossning. Vid Stockholm Obesitasdagar, 5e maj, 2006, förmedlade hon några av sina resultat.

- Jag fick upp ögonen för det här problemet efter en svår förlossning av en patient som vägde 149 kilo och som det därmed innebar hög risk att söva och förlösa med kejsarsnitt. Med dagens stora överviktsproblem kommer vi att se fler och fler patienter med denna högriskbild, säger Marie Cedergren.

Enligt hennes statistik var sex procent av alla kvinnor som blev gravida 1992 feta (BMI över 30). Tio år senare hade siffran nästan fördubblats och låg år 2002 på elva procent. År 2004 var andelen feta 15 procent av de kvinnor som blev gravida. Statistiken talar sitt eget tydliga språk. Om inte trenden vänder kan Sverige snart vara i närheten av USAs höga siffror, där är idag 35 procent av alla gravida feta (det vill säga, har ett BMI-värde över 30)

Varför är det farligt att vara fet vid graviditet?

- Fetma vid graviditet ökar risken för missbildningar. Man ser ett samband mellan fetma hos modern i tidig graviditet och ryggmärgsbråck, hjärtfel, och gomspalt (harmynthet), hos fostret säger Marie Cedergren.

Hon berättar att hon i sina studier har sett en riskökning för fosterskador bland barn till kvinnor med fetma. Samtidigt understryker hon att det fortfarande bara är ett fåtal som drabbas av till exempel ryggmärgsbråck. Sannolikheten att föda ett barn med ryggmärgsbråck ökar från ett fall på tusen till två fall på tusen då mamman är fet (BMI över 30).

Det är framförallt i planeringsstadiet av en graviditet som det är viktigt att tänka på att inte vara alltför överviktig. När en kvinna väl har blivit gravid är det inte bra att gå ner i vikt eftersom det då kan bli svårt för fostret att få den näring det behöver.

Samtidigt gäller det att se till individuella fall, vad den blivande mamman äter just nu och hur den maten kan förändras och optimeras. Feta och söta livsmedel kan till exempel minskas till fördel för en bättre balans mellan protein, fett, kolhydrater, vitaminer och mineraler i maten.

Komplikationer vid förlossning

Att vara fet ökar även risken för komplikationer vid graviditeten som till exempel havandeskapsförgiftning. Akut kejsarsnitt är inte heller ovanligt vid fetma och graviditet, samtidigt som det inte är helt riskfritt att söva och en person med ett BMI-värde över 30. Barnen riskerar också att drabbas av syrebrist vid förlossningen.

- Man vet inte exakt varför dessa komplikationer inträffar. Kanske beror det på en ökad mängd "innanfett" som utgör ett hinder i förlossningskanalen. Bland mina patienter har jag till exempel lagt märke till att fostret har svårt att tränga ner i förlossningskanalen, säger Marie Cedergren.

Mammorna i sin tur riskerar också att drabbas av komplikationer, som en direkt konsekvens av fetman, som till exempel graviditetsdiabetes, typ 2-diabetes, högt blodtryck, djupa proppar, sårinfektioner, samt rikliga blödningar efter förlossningen (på grund av att livmodern inte drar ihop sig som den ska).


Vem ska ta ansvar för kostrådgivning och liknande?

- Primärt bör våra politiker och landsting se till att prioritera problemet med fetma vid graviditet. Kostråd bör optimalt ges av en dietist, finns inte den möjligheten tycker jag att barnmorskan på Mödravårdscentral bör prata om fetma och mat och motion på samma sätt som de diskuterar andra livstilsfrågor, säger Marie Cedergren.

Det är också viktigt att personal på Mödravårdscentralen inte ser det som att skuldbelägga den blivande mamman, utan att de tvärtom gör henne och hennes barn en tjänst. Att informera om bra mat- och motionsvanor i ett så viktigt skede i livet kan bli en vändpunkt och ett bra tillfälle att lägga grund till nya vanor.

- Det är hög tid att vi uppmärksammar fetma vid graviditet på allvar och "lägger upp problemet på bordet". Det här är ett samhällsproblem som inte bara ska skjutas över på Mödravårdscentraler ute i landet, säger Marie Cedergren.

Hon återkommer till att vi behöver mer engagemang från våra politiker och landsting och självklart även från de läkare som dagligen arbetar med dessa patienter. Inte minst med tanke på det växande antalet överviktiga och feta personer, inklusive de gravida patienterna. Kanske har vi ännu bara sett toppen av ett isberg?


Uppdaterat: 2006-05-11
Författare: Stina Nordqvist, journalist/dietist

KÄLLA: NETDOKTOR.SE

Kommentarer
Postat av: Anonym

Ursäkta mig lite här..men vad menar du med det här? vem ska du pika med det här? Du ser ju verkligen ner på folk! Det är ingen som påstår att du gått upp för lite av det jag läst utan bara påpekat att det är viktigt att man äter så att både mamman och barnet mår bra...Finns faktiskt folk som inte rår för att dom går upp i vikt under sin graviditet och dom pikar du?!? finns folk som går upp 15-20 kilo även om dom inte äter för två och mår jävligt dåligt över det, men bra Jenny nu får du dem att må ännu sämre!

2010-07-25 @ 16:10:41
Postat av: Anonym

En studie, presenterad av Karolinska institutet, visar att kvinnor som tidigare haft ätstörning har en högre frekvens av tillväxthämning av fostret.

Dela med andra: Vad är det här?

Facebook Digg Stumbleupon Delicious Magnolia Pusha MySpace

Artikel publicerad 2008-11-05

Så många som 22 procent fick så allvarliga återfall under graviditeten att de behövde söka hjälp. Moderatkvinnorna ser allvarligt på detta problem.



Graviditet och bantning är en ekvation som inte går ihop. Ändå är ätstörningar bland gravida och nyförlösta kvinnor inte alls ovanligt. Men att vilja gå ned i vikt under graviditeten är helt fel. Det är den gång i livet det är som allra viktigast att inte göra det.





För dem som någon gång haft ätstörningar är risken för att återfalla stor under graviditeten. Men också kvinnor som aldrig haft ätstörning förr, riskerar att hamna där efter förlossningen. Den hägrande "Size Zero" lockar till speedbantning!



Uppskattningsvis lider så många som 300 000 personer av ätstörningar i Sverige, men mörkertalet är stort. Enligt WHO är de en av de vanligaste psykiska sjukdomarna hos flickor i tonåren. Kvinnor drabbas i större utsträckning än män och säkerligen gör idealen av den smala och lyckliga kvinnan sitt till att öka pressen på kvinnor att snabbt gå ner i vikt efter en förlossning. Ett återfall i ätstörning under en graviditet är ingenting man gärna pratar om, varken med nära anhöriga eller med sin barnmorska. Man "ska" ju vara så glad över sin graviditet att det blir dubbelt skamligt att samtidigt oroa sig för sin kropps förändringar.



En studie, presenterad av Karolinska institutet, visar att kvinnor som tidigare haft ätstörning har en högre frekvens av tillväxthämning av fostret. Så många som 22 procent fick så allvarliga återfall under graviditeten att de behövde söka hjälp. Detta är oroväckande. Risken för missfall ökar samtidigt som det är vanligare med både lägre födelsevikt och mindre huvudomfång hos barnen.



Moderatkvinnorna ser allvarligt på detta problem! Det krävs mer vid möten med blivande och nyblivna mammor som är i riskzonen eller redan inne i en ätstörningsproblematik. Lika naturligt som det i dag är för barnmorskor att fråga om alkohol och rökvanor, lika naturligt ska det vara att ta upp frågan om ätstörningar, vilket innebär att frågan måste in där den här hemma: på barnmorskeutbildningen!



Alla blivande och nyblivna mammor, oavsett storlek på mage eller kropp, ska kunna känna den glädje som en graviditet och ett barn för med sig. Och veta att det bästa relation de kan vårda är den med barnet och inte den med vågen.



För kvinnor är oslagbara.

< Tillbaka







En studie, presenterad av Karolinska institutet, visar att kvinnor som tidigare haft ätstörning har en högre frekvens av tillväxthämning av fostret. Så många som 22 procent fick så allvarliga återfall under graviditeten att de behövde söka hjälp. Moderatkvinnorna ser allvarligt på detta problem.

2010-07-25 @ 20:49:21
Postat av: Anonym

Det här var ju också ett jävkligt moget beteende?

Nu är jag helt övertygad om att du lider av ett psykiskt ovälmående

Du gillar tydligen ditt liv där du äter "så nyttigt så" och går ner i vikt

FINE! gör det då, var en komplett jubelidiot men för helvete, varför tar du den här artiklen?

Du klankar ner på folk som går upp i vikt under graviditeten, jag har många väninnor som gjort det och inte mår bra av det.

Men det är nog dig likgiltigt !

Dessutom, i dagens samhälle där man måste hetsbanta och inte gå upp mer än 4 kilo under graviditeten är såna här artiklar från internet BULLSHIT!

Gå och sätt dig i ett hörn, och skäm!

2010-09-14 @ 13:48:45
Postat av: Jenny Y Svensson

Jag har aldrig påstått att man bara ska gå upp 4 kg.. men jag vill inte gå upp 30 kg och jag ville bara visa att det kan vara farligt att gå upp för mycket...



Tyck vad du vill..

2010-09-14 @ 16:27:42
URL: http://lottanenne.blogg.se/
Postat av: Anonym

Jo det är farligt att gå upp för mycket

Men du hetsar med ditt "sunda levande" att man måste banta och vara smal för fetma i någon form är dåligt

Ditt barn behöver fett, nej du ska inte vara 500 kilos kvinnan, men någon måtta

Det är vid såna här tillfällen jag skäms över att vara av samma kön som du

2010-09-21 @ 11:56:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0