Billiga nyttiga middagar
Hej!
Jag fick ett mess av min bästa vän Maria idag och hon frågade mig om jag kunde tipsa henne på lite middagar som inte kostar allt för mycket och som är hälsosamma. Och nu går jag efter vad jag själv tycker är hälsosamt och det är hemlagad riktig mat.
Soppa = soppa kan man variera i massor! Men ska man ha en nyttig soppa så tycker jag att man kan lägga lite mer pengar på själva köttet för tillbehören kostar inte så mycket. Något nötkött av något slag. Sjud köttet i 2-3 timmar med buljong och salt. Tillsätt sedan sopp grönsaker så som palsternacka, purjolök, lök, kålrot, morötter, potatis och ja, vad ni gillar och låt koka med sådär en 30-40 minuter tills allt är mjukt. Smaka av med salt och peppar. Man behöver inte tillsätta något mer men jag brukar alltid ha i en skvätt visp grädde på slutet för smakens skull.
Kyckling wook = Jag brukar köpa frysta kycklingben och tillaga dem och äta dem tillsammans till en wook. Lägg de tinade kycklingbenen i en form med lite olja. Krydda med salt, svart peppar och lite chilli krydda, ibland tar jag även cayene peppar för lite extra sting. Sätt in dom i 200 grader varm ugn och tillaga dem i 50-60 min. Hacka grönsakerna under tiden. Jag brukar använda mig av = broccoli, morötter, lök, vitkål, vitlök, spansk röd chilli peppar och paprika. Jag använder alltid färska grönsaker. Häll olja i en panna och låt den bli riktigt varm släng sedan i alla wook grönsakerna och wooka dem krispiga. Krydda med salt, svart peppar, chilli krydda och cayene peppar, ibland har jag i lite svamp soja på slutet. Koka nudlar och blanda med wooken och servera till kycklingben och sweat chilli sås.
Fetaost biffar = Även här gäller det = lägg lite mera pengar på köttet och lite mindre på tillbehören. Jag brukar använda mig av nötfärs. Blanda nötfärs, 1 ägg, salt (inte för mycket då både fetaost och bacon är salt i sig), svart peppar, oregano och sönder smulad fetaost. forma dem till biffar och linda 1 bacon runt varje biff (jag brukar använda mig av tulip bacon) sätt in dem i 200 grader varm ugn i ca 40-50 minuter, det beror lite på hur stora ni gör dem. Servera biffarna till en enkel sallad som ni gillar. Jag älskar ruccola till detta och jag brukar även ha körsbärs tomater och gurka till. Man kan göra en kallsås till detta med om man vill, blanda då en halv pressad vitlöksklyfta lite gräddfil, salt och svart peppar. Så gott!!
Kotlett, klyftpotatis med morötter och lök, bearneisesås = Här gäller det nästan tvärtom lägg lite mindre pengar på kötet och mer på tillbehören. Kotletter köper jag alltid när det är erbjudande på city gross och så slänger jag in det i frysen så jag nästan alltid har det hemma. Bryn kotletterna, krydda med salt och peppar, häll på vatten och låt sjuda en timme, vänd på kotletterna då och då. Gör klyftor av potatisen (behåll gärna skalet på och bara skölj dem, de smakar mer då) skiva morötter och gör halv ringar av löken. Lägg dem i en ugnssäker form med olja. Krydda med salt, svart peppar och lite rosmarin, ringla över lite olja på toppen. In i ugnen 200 grader i ca 40 min. Gör under tiden beaneisesåsen och låt den stå framme tills ni ska äta. Vi gör offtast hemmagjord bea sås och jag lovar er gör som recepten och ni misslyckas aldrig! Vi brukar bara göra efter ett recept på internet (sök på google). Vi brukar faktiskt använda oss av torkad dragon istället för färsk så blir det något billigare och jag personligen tycker inte att smaken skiljer sig så mycket, det går ju åt en hel del smör som inte är så billigt längre.
och nu tänker ni kanske = men bearneise sås det är väl inte nyttigt!? och nä inte i förstora mängder men ta en klick till potatisen eller köttet, man behöver ju inte äta flera liter ;)
Lat dag = En dag i veckan har jag en lat dag då jag nästan inte lagar mat alls utan jag steker ett par skivor blodpudding och ett par skivor bacon sedan serverar jag det till ett knäckebröd, rivna morötter och lite lingon.
Detta va mina tips, hoppas någon får användning av något recept ;) Har ni några frågor om något recept komentera gärna.
PUSS
Jag fick ett mess av min bästa vän Maria idag och hon frågade mig om jag kunde tipsa henne på lite middagar som inte kostar allt för mycket och som är hälsosamma. Och nu går jag efter vad jag själv tycker är hälsosamt och det är hemlagad riktig mat.
Soppa = soppa kan man variera i massor! Men ska man ha en nyttig soppa så tycker jag att man kan lägga lite mer pengar på själva köttet för tillbehören kostar inte så mycket. Något nötkött av något slag. Sjud köttet i 2-3 timmar med buljong och salt. Tillsätt sedan sopp grönsaker så som palsternacka, purjolök, lök, kålrot, morötter, potatis och ja, vad ni gillar och låt koka med sådär en 30-40 minuter tills allt är mjukt. Smaka av med salt och peppar. Man behöver inte tillsätta något mer men jag brukar alltid ha i en skvätt visp grädde på slutet för smakens skull.
Kyckling wook = Jag brukar köpa frysta kycklingben och tillaga dem och äta dem tillsammans till en wook. Lägg de tinade kycklingbenen i en form med lite olja. Krydda med salt, svart peppar och lite chilli krydda, ibland tar jag även cayene peppar för lite extra sting. Sätt in dom i 200 grader varm ugn och tillaga dem i 50-60 min. Hacka grönsakerna under tiden. Jag brukar använda mig av = broccoli, morötter, lök, vitkål, vitlök, spansk röd chilli peppar och paprika. Jag använder alltid färska grönsaker. Häll olja i en panna och låt den bli riktigt varm släng sedan i alla wook grönsakerna och wooka dem krispiga. Krydda med salt, svart peppar, chilli krydda och cayene peppar, ibland har jag i lite svamp soja på slutet. Koka nudlar och blanda med wooken och servera till kycklingben och sweat chilli sås.
Fetaost biffar = Även här gäller det = lägg lite mera pengar på köttet och lite mindre på tillbehören. Jag brukar använda mig av nötfärs. Blanda nötfärs, 1 ägg, salt (inte för mycket då både fetaost och bacon är salt i sig), svart peppar, oregano och sönder smulad fetaost. forma dem till biffar och linda 1 bacon runt varje biff (jag brukar använda mig av tulip bacon) sätt in dem i 200 grader varm ugn i ca 40-50 minuter, det beror lite på hur stora ni gör dem. Servera biffarna till en enkel sallad som ni gillar. Jag älskar ruccola till detta och jag brukar även ha körsbärs tomater och gurka till. Man kan göra en kallsås till detta med om man vill, blanda då en halv pressad vitlöksklyfta lite gräddfil, salt och svart peppar. Så gott!!
Kotlett, klyftpotatis med morötter och lök, bearneisesås = Här gäller det nästan tvärtom lägg lite mindre pengar på kötet och mer på tillbehören. Kotletter köper jag alltid när det är erbjudande på city gross och så slänger jag in det i frysen så jag nästan alltid har det hemma. Bryn kotletterna, krydda med salt och peppar, häll på vatten och låt sjuda en timme, vänd på kotletterna då och då. Gör klyftor av potatisen (behåll gärna skalet på och bara skölj dem, de smakar mer då) skiva morötter och gör halv ringar av löken. Lägg dem i en ugnssäker form med olja. Krydda med salt, svart peppar och lite rosmarin, ringla över lite olja på toppen. In i ugnen 200 grader i ca 40 min. Gör under tiden beaneisesåsen och låt den stå framme tills ni ska äta. Vi gör offtast hemmagjord bea sås och jag lovar er gör som recepten och ni misslyckas aldrig! Vi brukar bara göra efter ett recept på internet (sök på google). Vi brukar faktiskt använda oss av torkad dragon istället för färsk så blir det något billigare och jag personligen tycker inte att smaken skiljer sig så mycket, det går ju åt en hel del smör som inte är så billigt längre.
och nu tänker ni kanske = men bearneise sås det är väl inte nyttigt!? och nä inte i förstora mängder men ta en klick till potatisen eller köttet, man behöver ju inte äta flera liter ;)
Lat dag = En dag i veckan har jag en lat dag då jag nästan inte lagar mat alls utan jag steker ett par skivor blodpudding och ett par skivor bacon sedan serverar jag det till ett knäckebröd, rivna morötter och lite lingon.
Detta va mina tips, hoppas någon får användning av något recept ;) Har ni några frågor om något recept komentera gärna.
PUSS
Kommentarer
Trackback