Morrn!

Hej!

Nu har min man och hans kusin stuckit och fiskat, de blir väl iväg någon timme :) Martin och Maria ligger kvar i sängen men  jag är  rätt nöjd med mina sovande timmar :) Jag har gått en  promenad med Nea och nu äter jag lite fullkornspuffar i förtältet utan E och tillsatser ;) med mjölk :) Vi ska köpa frallor i Lindsdal sen när Stefan kommer tillbaka men jag va JÄTTE hungrig nu så därför tog jag mig lite frukost ;) Det va en mycket trevlig kväll igår och jag hoppas på en minst lika trevlig kväll ikväll!

PUSS!!

Grill tajm!

Hej! Nu har vi gäster här :) Jag har marinerat fläskfilé = olja, honung, chilli krydda, svartpeppar, flingsalt och lite vatten.. Det är godast att göra sin egna marinad :) Jag har kokat potatis och när de har svalnat så ska jag göra en potatissallad= Potatis, äpple, rödlök, paprika, gräddfil, majonäs, senap, salt, svartpeppar och dill! JÄTTEGOD och enkel ;) Dessutom är den inte så fet och INGA E- nr :)

Här skiner solen för fullt på campingen och jag njuuuuuuuuuuuuuuuuuter av min semester! Vi har redan vatt och badat en sväng, fast det va lite kyligt idag..

PUSS!!!

Besök!

Hej!

Imorgon får vi främmat både av Stefans kusin Matias och ett kompis par till oss, Martin & Maria :) Det ska bli jätte kul! Vi ska sova i husvagnen allihopa :) Najs! Det är alltid kul med besök tycker jag! Vi får se lite vad vi hittar på det beror ju lite på vädret :)

PUSS!!

Mmmm.. semester!

Gud va det är härligt att vara ledig :) Jag ska snart ta mig en kopp kaffe och en persika! GOTT! Ikväll ska jag nog steka till mig en omelett med skinka och tomat, kryddad med pizza krydda och en skiva ost på toppen.. Lätt, GOTT och nyttigt :) Jag har även kvar lite sallad från lunchen..

Nu dags att lösa korsord och dega.. Kanske spela yatzzy med min man ;)

Bebis sparkar för fullt nu! MYS!

PUSS!!

Jag :)



Jag och bebis! Jag är i vecka 26+4 :) Gud va tiden går nu :) Jag längtar!!

PUSS!!

Städat!

Hej!

Idag skiner faktiskt solen :) Jag har städat förtältet och husvagnen nu på förmiddagen.. Nu ska jag laga mat, det blir korv, klyftpotatis och bearnesesås! GOTT!! :) Sedan blir det väl till att slappa lite :)

PUSS!!

:)

Hej!

Nu ska jag sova.. Jag mår jätte bra som gravid och jag vet att några månader efter min förlossning kommer jag ligga på min normal vikt igen och det får mig att må toppen :) Jag har kämpat så hårt för att tidigare nå min målvikt, dumt att förstöra det genom en graviditet :) Det tog mig 1 1/2 år att nå min målvikt.. Lite kämpigt ;) Jag villl göra det så enkelt som möjligt för mig själv för det är ändå MIN graviditet och det är MIG det handlar om.. Och jag mår TOPPEN! :)

PUSS!!


Till Anonym


Jag har tagit artikeln från familjeliv.se.. Under gravid sidorna.. Då pikar dem många också.. Jag blev ju inte pikad eller så..

Till Anonym

Jag diskuterar inte detta mer..

Söndag..

Hej!

Idag har vi haft en mys dag i husvagnen :) Mycket film och gos :) Härligt! Eftersom jag har vilat mycket idag så har jag även kännt bebis ganska mycket ;) En livlig liten krabat! Imorgon ska vi äta frukost och lunch i husvagnen sedan ska vi bege oss till lägenheten för att städa lite och packa ner lite extra kuddar och extra täcke för på Tisdag kommer Stefans kusin att sova över i husvagnen ett par dar :) Och eventuellt kommer ett kompis par också till oss och hälsar på! Kul :) Än så länge har vi inget särskillt planerat, vi tar dagen som den kommer :)

Nu ska jag krypa ner i sängen och äta några melon skivor och lite fetaost! Mmmm...

PUSS!!

men för fan..

Till Anonym = Jag har ingen ätstörning!!

Till den andra Anonyma = Jag pikar ingen! Jag blev visst kritiserad både för att ha ätstörning och vara anorektiker.. Det är lika farligt att vara överviktig som gravid som underviktig så sluta tjata på mig! Jag är ju inte underviktig eller lider av ätstörning! Det va visst väldigt känsligt att på peka att det är farligt att vara överviktig som gravid men att kritisera någon för att ha ätstörningar eller vara anorektiker är inga problem.. JISSES!

Jag diskuterar inte detta mer.. Jag vet att jag mår bra och det är huvudsaken och jag ÄTER!! Sluta oroa er för det..

Ha det najs!

Lite info..



Jag är ganska trött på att folk tycker att jag äter för lite och tycker att jag har gått upp för lite.. Här kommer lite info om man är för kraftig under graviditeten..

Fetma vid graviditet ökar risk för missbildning

I dagens överviktsdebatt talas det mycket om den stigande siffran av feta barn i Sverige. Vad som däremot inte har observerats tillräckligt är att överviktsproblemet kan starta redan innan barnen föds. Nu uppmärksammar forskare och läkare att fetma vid graviditet blir allt vanligare och kan leda till både fosterskador och förlossningsproblem.

Fler och fler är feta vid graviditet

Marie Cedergren är överläkare i obstetrik vid kvinnokliniken på Linköpings universitetssjukhus, hon har undersökt hur fetma i tidig graviditet påverkar fosterutveckling och förlossning. Vid Stockholm Obesitasdagar, 5e maj, 2006, förmedlade hon några av sina resultat.

- Jag fick upp ögonen för det här problemet efter en svår förlossning av en patient som vägde 149 kilo och som det därmed innebar hög risk att söva och förlösa med kejsarsnitt. Med dagens stora överviktsproblem kommer vi att se fler och fler patienter med denna högriskbild, säger Marie Cedergren.

Enligt hennes statistik var sex procent av alla kvinnor som blev gravida 1992 feta (BMI över 30). Tio år senare hade siffran nästan fördubblats och låg år 2002 på elva procent. År 2004 var andelen feta 15 procent av de kvinnor som blev gravida. Statistiken talar sitt eget tydliga språk. Om inte trenden vänder kan Sverige snart vara i närheten av USAs höga siffror, där är idag 35 procent av alla gravida feta (det vill säga, har ett BMI-värde över 30)

Varför är det farligt att vara fet vid graviditet?

- Fetma vid graviditet ökar risken för missbildningar. Man ser ett samband mellan fetma hos modern i tidig graviditet och ryggmärgsbråck, hjärtfel, och gomspalt (harmynthet), hos fostret säger Marie Cedergren.

Hon berättar att hon i sina studier har sett en riskökning för fosterskador bland barn till kvinnor med fetma. Samtidigt understryker hon att det fortfarande bara är ett fåtal som drabbas av till exempel ryggmärgsbråck. Sannolikheten att föda ett barn med ryggmärgsbråck ökar från ett fall på tusen till två fall på tusen då mamman är fet (BMI över 30).

Det är framförallt i planeringsstadiet av en graviditet som det är viktigt att tänka på att inte vara alltför överviktig. När en kvinna väl har blivit gravid är det inte bra att gå ner i vikt eftersom det då kan bli svårt för fostret att få den näring det behöver.

Samtidigt gäller det att se till individuella fall, vad den blivande mamman äter just nu och hur den maten kan förändras och optimeras. Feta och söta livsmedel kan till exempel minskas till fördel för en bättre balans mellan protein, fett, kolhydrater, vitaminer och mineraler i maten.

Komplikationer vid förlossning

Att vara fet ökar även risken för komplikationer vid graviditeten som till exempel havandeskapsförgiftning. Akut kejsarsnitt är inte heller ovanligt vid fetma och graviditet, samtidigt som det inte är helt riskfritt att söva och en person med ett BMI-värde över 30. Barnen riskerar också att drabbas av syrebrist vid förlossningen.

- Man vet inte exakt varför dessa komplikationer inträffar. Kanske beror det på en ökad mängd "innanfett" som utgör ett hinder i förlossningskanalen. Bland mina patienter har jag till exempel lagt märke till att fostret har svårt att tränga ner i förlossningskanalen, säger Marie Cedergren.

Mammorna i sin tur riskerar också att drabbas av komplikationer, som en direkt konsekvens av fetman, som till exempel graviditetsdiabetes, typ 2-diabetes, högt blodtryck, djupa proppar, sårinfektioner, samt rikliga blödningar efter förlossningen (på grund av att livmodern inte drar ihop sig som den ska).


Vem ska ta ansvar för kostrådgivning och liknande?

- Primärt bör våra politiker och landsting se till att prioritera problemet med fetma vid graviditet. Kostråd bör optimalt ges av en dietist, finns inte den möjligheten tycker jag att barnmorskan på Mödravårdscentral bör prata om fetma och mat och motion på samma sätt som de diskuterar andra livstilsfrågor, säger Marie Cedergren.

Det är också viktigt att personal på Mödravårdscentralen inte ser det som att skuldbelägga den blivande mamman, utan att de tvärtom gör henne och hennes barn en tjänst. Att informera om bra mat- och motionsvanor i ett så viktigt skede i livet kan bli en vändpunkt och ett bra tillfälle att lägga grund till nya vanor.

- Det är hög tid att vi uppmärksammar fetma vid graviditet på allvar och "lägger upp problemet på bordet". Det här är ett samhällsproblem som inte bara ska skjutas över på Mödravårdscentraler ute i landet, säger Marie Cedergren.

Hon återkommer till att vi behöver mer engagemang från våra politiker och landsting och självklart även från de läkare som dagligen arbetar med dessa patienter. Inte minst med tanke på det växande antalet överviktiga och feta personer, inklusive de gravida patienterna. Kanske har vi ännu bara sett toppen av ett isberg?


Uppdaterat: 2006-05-11
Författare: Stina Nordqvist, journalist/dietist

KÄLLA: NETDOKTOR.SE

Sällskapsresan


Nu ska vi mysa och titta på sällskapsresan :) Gud va det är härligt med husvagn :)

PUSS!

Husvagns mys :)

Hej!

Idag regnar det igen och för oss betyder det husvagns mys :) Vi har tagit in tv:n och ligger och tittar på en film.. Vi åt frukost för en stund sen :) Nu regnar det inte riktigt lika mycket så jag funderar på att gå en långrunda med hunden :) Det va ett tag sen jag motionerade nu.. Igår köpte jag och Stefan yatzzy så det blir väl till att spela lite sen :) Idag till lunch ska vi ha rester från igår = Spaghetti och köttfärsås :) Och till kvällsmat ikväll ska jag ha fil, naturella cashewnötter och ett leverpastej knäcke.. Mmmm.. Till mellanmål blir det en persika på fm och några jordgubbar på eftermiddagen.. :) Om jag hinner med alla mål ;)

Konstigt att man har fått kritik nu när man äter om dagarna och jag vägde som minst 55 kg innan jag blev gravid.. När jag va 16 år så levde jag på 4 knäckebröd om dagen och vägde 47 kg (Jag är INTE stolt över detta!) men då va det ingen som sa något, då tyckte de flesta att man hade blivit smal och fin och DÅ hade jag en ätstörning! Jag kunde skippa att äta något på två - tre dagar och bara dricka vatten, kanske äta ett äpple.. men så fort jag hade ätit så putade magsäcken ut och jag tyckte att jag va tjock.. Då hade jag ingen normal relation till mat, men ingen sa nåt! Man va så himla smal och fin..

Nu vet ni det.. Jag tror inte jag har berättat det innan.. Anledningen till att jag fick en sådan fix-idé va förmodligen eftersom jag som 12-åring va väldigt överviktig (vägde 75 kg och jag är 150 cm lång) och blev kallad både det ena och det andra under högstadie perioden.. och man blev utfryst av de smala snygga tjejerna i klassen... KUL!

Nu vet ni det också!
PUSS!

Komentar från Anonym (Jag antar att det är Gärtruds första komentar) =

Hahaha lycka till hot mama lär du aldrig bli..
det måste ju vara nå fel på dig om du strävar efter att inte gå upp i vikt när du är gravid.
ditt barn kommer bli undernärt kanske få skelett skador få för lite näring och en massa andra saker.. men grattis till de iaf



Denna komentaren svarade jag också på och den finns under rubriken = Till Anonym!

Komentaren från Gärtrud =

skrattar Du är ju tragisk... Herregud... Vill du kalla det där du ätit under dagen som en vettig dag rent intagsmässigt??? Men visst, grattis till ditt ofödda barn att h*n i alla fall inte får i sig några E-ämnen, jag menar - hemska tanke om det skulle vara så!!!! Jag menar du och jag är nästan lika gamla, våra föräldrar levde på ett helt annat sätt när de var yngre o väntade barn - tog vi någon skada? Iofs, det är ju en tolkningsfråga! :P

Hur f*n orkar du egentligen med att leva som du gör människa? Helt ärligt? Leva ett så inrutat och kontrollerat liv där du kollar precis allt du stoppar i dig, där det kretsar j-ligt mycket kring ditt matintag och så vidare!!!

Jag vill inte vara elak men jag som har erfarenhet och kunskap kan ju enkelt säga det att DU har en ÄTSTÖRNING! Nej, kanske inte någon av de fyra vanliga - men likt förbannat en ätstörning!

Jag hoppas ju INNERLIGT att du inte kommer föra över detta på ditt barn sedan när h*n kommer... Stackars unge..

Tycker synd om dig Jenny... Börja LEVA för guds skull!!!





Det va denna komentaren som jag svarade på där jag har som rubrik = Till Gärtrud..


Mumma!

Hej!

Jag och min man som jag älskar mest på denna planet har precis ätit lite kvällsmat och det blev för min del = 1, 1/2 knäckebröd, färskost med vitlökssmak, några peppar salami skivor, några skivor lufttorkad skinka, fetaost och några melonskivor! Gud, vad gott det va!!! Plockemat är gott, särskillt när man väljer själv vad man vill äta ;) Gott och Nyttigt hör ihop i mina ögon :) Lite senare blir det kanske en kopp kaffe ;) Om jag orkar för jag är hyfsat mätt nu!

Innan idag har jag ätit =

Frukost = 2st prinskorvar, ett kokt ägg, en smörgås med skinka, kaffe och vatten.

Lunch = Spaghetti och köttfärsås (lagad på färska grönsaker och äkta vispgrädde), sallad och vatten


Man hinner inte med några mellan mål nu när man stiger upp lite senare om mornarna :) men en frukt ska jag nog ha innan jag lägger mig, det blir en persika och lite vatten :) Eller kaffe om jag orkar ;)

Nu ska jag snart krypa ner i husvagns sängen och läsa lite :) Imorgon blir nog en slappedag.. Det ska ju regna :) men ibland är det också mysigt ;)

PUSS!

Toppen!

Hej!

Jag orkar inte ta åt mig va folk tycker och tänker.. Jag vet att jag äter bra och hälsosamt sedan om folk har ont utav det så får de väl ha det.. Som sagt va jag tycker om nyttig och hemmalagad mat, jag väljer inte bort något.. Jag bara gillar mat som är nyttig och innehåller mycket vitaminer och mineraler :) Det första barnmorskan frågade mig va om jag lagade mat och jag svarade direkt = Ja, jag älskar att laga mat! :) Och det gör jag! Matlagning är min hobby! Jag älskar att prova nya saker i köket och även laga gamla traditionella recept.. :)

Jag har sammanlagt gått upp 3,4 kg och barnmorskan sa inte ett knyst om att det va för lite! Dessutom har säkert bebisen ätit lite av mig.. Bara för att man är gravid måste man inte gå upp en massa i början! Det kommer nog ändå i sinom tid! Jag vill INTE gå upp 25-30 kg och sedan behöva sträva efter att gå ner 10 kg för att min KROPP ska må bra! Alla vet vi att vi har en normal vikt och att det är bra att ligga där.. Min normal vikt ligger mellan 49-59 kg och jag har legat på 55-58 kg ganska länge och mått toppen :) Däremot mådde jag väldigt dåligt när jag vägde 72 kg.. men alla överviktiga mår säkert inte dåligt av deras vikt men JAG gjorde det! Och därför bestämde jag mig för att göra något åt det.. Ingen bantar metod utan ändring av min livsstil.. Och det fungerar toppen! Och jag har aldrig mått så bra tidigare! När bebisen är ute så är det gymmet som gäller igen, inte för att jag måste utan för att jag tycker det är ROLIGT att träna!

Det är min livsstil och har andra människor ont utav det så får de ha det! men kalla mig INTE anorektiker eller säg att jag har en ätstörning!! För det är fel! Och det är väl ändå till att döma en människa! Jag skulle aldrig gå fram till en kraftig person och säga = Du har nog problem med dina mat-vanor.. Det är precis samma sak!!!

TJO!

genomsnitt..

Hittade genomsnittlig vikt uppgång i vecka 27 och det är 5 kg.. Jag har gått upp 3,4 kg och bebisen har förmodligen ätit lite utav mig vilket INTE är ovanligt eller farligt.. Jag är inte så korkad så jag bantar när jag är gravid men jag äter hälsosamt för jag tycker om den sortens mat och jag mår bra på det!

PUSS!

Till Gärtrud..


Jag kollar på E-nr och tillsatser för att jag vill må så bra som möjligt.. Jag bryr mig inte om att maten är fett-rik eller innehåller socker så länge det är naturliga ingredienser.. Imorgon ska jag laga köttfärsås och självklart ska jag ha vispgrädde i den och färska grönsaker.. En person som har ätstörning kollar nog mer på fett och kalori innehåll... men det skiter jag fullständigt i.. Jag äter äkta och naturliga rå varor men mindre portioner.. Och när mina föräldrar växte upp så åt de bara middag en gång om dagen och sedan smörgås eller något lättare på kvällen och både jag och Stefan mår bra på det! Innan jag blev gravid vägde jag 55 kg och för 2 år sen vägde jag över 70 kg vilket tror du är bäst för kroppen!!? Jag är bara 150 cm lång!!! Jag vill minska risken för hjärt och kärlsjukdomar och förhoppningsvis slippa andra sjukdommar också.. Jag lever så som jag vill leva.. Och ärligt talat så tycker jag inte om färdig rätter, köpe mat som billiga pizzor eller hamburgare.. Jag fattar inte hur folk kan äta det för det smakar ju fruktansvärt!!! Och det är väl verkligen fel att ge sådan mat till sitt/sina barn!! Jag mår illa när jag ser 2-åringar äta på MC-donalds..  men du behöver inte läsa min blogg..

Jag lever mitt liv precis som jag vill och jag mår toppen! Mitt socker är toppen och mitt blodtryck är bra.. Min puls är också bra så jag tror inte min kropp tar skada av att säga nej till tillsatser eller E-nr och mig veteligen så fanns det inte så mycket tillsatser i maten när mina föräldrar växte upp.. Och min mamma har alltid lagat riktig husmanskost till mig och det tänker jag göra till mitt barn! Jag tänker inte bli en mamma som handlar 20 st barnmatsburkar på Maxi.. Usch..

Hej, på dig!
MVH Jenny!

Går in i vecka 27 idag :)

Nu har du kommit till sista veckan i graviditetens andra tredjedel. Din mage är nu ganska framträdande, men storleken beror också på din kroppsbyggnad, längd, vikt samt om du fött barn tidigare. Ytterligare en faktor som spelar in är mängden fostervatten. Mammans vikt ökar och den kommer att göra så fram till graviditetsvecka 36. Det kan vara dags att handla saker till barnet, eftersom det förmodligen ganska snart blir besvärligt att gå och handla. Lite tips på vad som kan vara bra att ha köpt innan barnet anländer hittar du här.

Barnet är nu ca 24 cm långt från huvud till stjärt och vikten är runt 1kg. Huden är mycket skrynklig men skyddas och får näring av ett lager vernix/fosterfett. Under huden lagras alltmer fett och fostret börjar bli knubbigt. I den här fasen suger barnet ofta på tummen och det stärker musklerna i kinder och käke. Kanske kan det även ha en tröstande funktion. Smaklökarna på tungan och insidan av kinderna är nu fullt utvecklade. Barnets avancerade hjärnfunktioner utvecklas och blir alltmer sofistikerade.

Runt denna vecka börjar ögonen öppnas och näthinnorna bildas. Nu uppfattar ditt barn ljusskiftningar och studier visar att om man lyser med en ficklampa på mammas mage, så rör sig barnet mot - eller bort från - ljusskenet. De första synintrycken utanförlivmodern delas för barnet in i ljus och mörker - det är därför många leksaker avsedda för spädbarn är svartvita. Ögonfransarna är fullt utväxta för att skydda ögonen eget födseln.

Jag mår toppen, och jag mår jätte bra som gravid nu :) och bebis lever för fullt i magen.. Jag njuter av varje spark! :)

PUSS!!!


Tvätta

Hej!

Nu tvättar jag på campingen :) Det behövdes nu! Om en stund ska jag gå en promenad med Nea och sedan ska jag, Stefan, mamma och pappa till Lotsen i Kalmar och äta frukost :) Mmmmm.. GOTT! Gud vad det är härligt med semester!

Nä, nu dags att gå med vovven!

PUSS!!

Min dag i mat..

Detta har jag ätit idag..



Frukost = en fralla med RIKTIGT smör, ost, marmelad, kaffe och vatten

Lunch = potatis, gräddfil, sill, gräslök och rödlök, vatten

Mellanmål = Druckit mycket eftersom det har varit varmt..

Snacks = 1/3 påse lättsaltade potatis chips, det är ju semester ;)

Kvällsmat nu = Jordgubbar och mjölk..



Jag tror min bebis i magen har det bra! Jag får inte i mig några tillsatser eller E-nr i alla fall!!!

Idag har det varit en slappedag :) Löst korsord, spelat kort med Stefan, åkt moppe till en loppis och gubba vilat lite :) Nu ska jag äta lite för jag ÄTER faktiskt!!!

PUSS!!

Barnmorskan

Hej!

Igår va jag på MVC.. Allt va jätte bra med mig och lillen :) Hon hittade hjärtljuden med en gång :) Jag har nu gått upp 3,4 kg exakt.. Och hon sa inte att det va för lite.. Blodtrycket va 110/65.. socker = 4,2, det kunde inte va bättre! Järnvärdet va 119 och det va bra :) Vi fick lite mer information och en broschyr med oss.. Jag ska dit om 3 veckor igen :)

Jag är ledsen för min dåliga uppdatering men man har ju semester nu ;)

Vi bor ute i husvagnen och trivs jätte bra där :) Idag är mormor på besök (hon kom igår) och vi ska åka över till Öland för att hälsa på en väninna till henne :) Efter det ska vi möta mamma inne i stan i Kalmar för att äta på 4:a kök och sedan gå en runda på stan :) Jag ska försöka hitta en vit kort spetskjol som jag hittade härom dagen men jag hade inga pengar då.. Sedan ikväll ska jag på bilträff med Stefan och pappa och sedan åker vi tillbaks till husvagnen igen :) Inatt har jag, mamma och mormor sovit i mammas och pappas lägenhet..

Nä, nu ska vi dra!

PUSS!!

Anonym!

Svar till Anonym = Jag har aldrig strävat efter att inte gå upp i vikt!!!! Jag strävar efter att inte gå upp för mycket i vikt för jag vill inte bli en fet mamma!!!!!!! 10-12 kg är normalt att gå upp och det strävar jag efter! Jag äter inte onyttigt för det är inte bra för bebisen heller! Eller du kanske tycker det är bra att stoppa i sig massa transfetter och socker!!!!!! Det står faktiskt i boken jag fick från barnmorskan att man behöver bara 300 kalorier extra per dag när man är gravid.. och det motsvarar en smörgås och ett glas mjölk inte en familjepizza!!!!!!!! Jag tänker ALDRIG äta för två.. Bebisen tar vad den behöver..  Några månader efter min förlossning är mitt mål att väga 55kg igen.. Jag är bara 150 lång! Min normal vikt är 50-55 kg! Undervikt har jag aldrig strävat efter och jag tycker INTE det är snyggt att va för smal!!

moget att du skriver dig som anonym! Men du behöver inte läsa min blogg..

-Hepp, på dig!

Gravid vecka 25!

Jo, idag går jag in i vecka 25!!! Gud vad tiden går!!!!


GRAVID INFO V.25 =

Nu växer magen och blir tyngre. Allt eftersom kan du få ont i ryggen, kramp i benen och känna ett tryck ned mot bäckenbotten. Kramper är vanligt och kommer att vara det även längre fram. Undvik att knipa med tårna. Barnet kan trycka på blåsan vilket medför att du måste gå på toaletten ofta. Det kan hända att du lättare blir andfådd nu. Tänk på din hållning och vila mycket.

Ditt barn är nu ca 22cm långt mellan huvud och stjärt och väger runt 800g. Det kan ta tag om sina fötter och knyta nävarna. I lungorna bildas allt fler blodkärl och näsborrarna börjar öppnas. Barnets benkärnor blir hårdare. Barnets livlina - navelsträngen är tjock och elastisk med innehåll av två artärer och en ven. Dessa blodkärl ligger inbäddade i en tjock geléartad massa som hindrar dem från att trassla ihop sig. Detta är ett sätt att säkra blodflödet mellan moderkakan och barnet och dess livgivande funktion.

De permanenta tänderna bildas långt in i tandköttet men kommer inte att bryta fram förrän barnet börjar tappa sina mjölktänder i sexårsåldern.

Under graviditeten är det inte heller helt ovanligt att man drabbas av halsbränna eller sura uppstötningar. Många drabbas även av underlivssvamp, läs mer på våra infosidor.



Att jag får springa på toa har jag märkt ;) och kramp i benet har jag fått då och då.. mest när jag sover.. men ingen halsbränna.. (än..) och jag känner mig inte tung än, bara lite klumpig.. Ont i ryggen får jag ibland men det är mest på morgonen innan jag har stigit upp.. Annars mår jag fortfarande toppen och trött är jag inte :)

800g väger bebis, moderkakan väger lite och foster vattnet lite och min uppgång = 2,5 kg!! Härligt ;)

PUSS!!!


Möte..

Hej!

Nu har jag snart tvättat färdigt :) Skönt! Det gick undan idag ;) Jag ska ju på möte nu klockan 11 så jag ville hinna med att tvätta upp allt innan dess och det hann jag! Vi ska på ett demens möte.. och jag jobbar egentligen inte idag men jag får skriva upp extra timmar..

Nä, nu ska jag hämta sista tvätten!

PUSS!!!

Körkortet...

Alla tjatar och jag vet att jag måste ha det innan bebis kommer... JAG VET!! Idag ska jag boka en uppskrivningstid.. Om ca 2-3 veckor.. sedan får jag plugga satan så man slipper skiten.. Jag HATAR att plugga och jag tycker teorin är såååå svår!! men men.. bara till att bita i det sura äpplet.. och det får gå att plugga under semestern för när jag jobbar orkar jag inte plugga.. Idag hinner jag inte plugga men mån, tis och ons nästa vecka hinner jag! och sedan har jag semester och hela första semester veckan blir plugg och sedan andra semester veckan någon gång ska jag skriva upp.. Om det finns tider.. Jag ska ha en cd skiva till datorn någonstans också så man kan plugga via datorn när man är i husvagnen.. Jag vet ju att jag måste ha det förbaskade kortet.. Anledningen till att det blivit fördröjt är förmodligen för att jag är fortfarande livrädd när jag kör bil och jag spänner mig till tusen.. Krockar man i 100 km/h så är livet kört!!!! och det tänker jag på varje gång jag sätter mig i en bil.. *suck* Det är väl bara till att vänja sig!

När jag sedan kommer köra ut till husvagnen så kommer jag defenitift strunta i motorvägen och köra Lindstals hållet istället! där finns det bara 50 och 70 vägar.. Det tar kanske 5 min extra men det gör mig ingenting!

Håll tummarna för att jag fixar detta innan lillen/lillan kommer!

PUSS!!!!

Myyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyys!

Hej!

Nu har jag varit på kupan och fyndat en massa som vi ska ha i husvagnen (lilla stugan, haha).. Jag har köpt lite udda och mysiga saker för i en husvagn ska man ha gamla och udda saker fast ändå fina och söta grejer.. :) Vi ska ta med oss det ikväll men det är inte säkert att jag packar upp det ikväll för jag måste diska det innan.. och jag tror inte jag hinner det! Vi ska även köra runt lite när Stefan kommit från jobbet, vi måste ha en vatten dunk, disk balja.. och lite sådant.. Kanske köper vi en spis idag, vi får se vad vi hinner med! Vi ska ha en spis i förtältet :) Gud, vad jag älskar vårt nya sommarställe ;) Det va bra att vi hann ställa dit den där innan semestern hade börjat för nu kan vi ju fixa med allt så att vi har allt där ute till vår semester för sedan så bor vi ju där :) Najs!

Nu ska jag äta en sked av nått... Blir ju spy mätt av några tuggor och sedan hungrig efter 2 timmar.. men men.. Jag mår ju bra i alla fall ;) och fortfarande bara 2,5 kg upp ;) Najs, najs!!! Inga onödiga bebis kg på mig ;) Jag ska va en hot-mama sen ;) haha..

Myyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyys-vagn ;)

PUSS!!!

Nea snarkar! haha..

Hej!

Igår solade jag Mia J och min syrra vid  kalmarsunsparken och gud va skönt! Det blev även 2st dopp i vattnet, men gud va kallt det va!!! bhhhhrrrrrr.. Sedan cyklade jag hem och packade och donade för det va ju dags att hämta husvagnen så fort Stefan kommit med tåget :) Pappa körde oss eftersom han har dragkrok på sin bil och dessutom tycker inte Stefan om att köra med husvagn :) Vi va framme på campingen efter 20.00 någongång.. Vi betalade sesong från och med igår och det gick på 5100 kr!!! Han drog bort en vecka för juli månad och det är ju den som är dyrast! SNÄLLT! Vi ställde upp husvagnen.. och jag fixade mat.. Jag hade lagat köttfärsås så det va bara till att värma det och koka pasta.. och hungriga va vi!!! Stefan och jag gick bort och duschade sen och efter det va det dags att sova och konstigt nog så sover jag bättre i husvagnen än hemma! Jag hade inte heller lika ont i ryggen när jag vaknade.. Idag jobbar jag 7.30-13.00, skönt! sedan ska jag packa lite till.. lite kläder och så.. För nu så flyttar vi ut i husvagnen! Stefan oh jag pendlar därifrån varje morgon :) Vi tog tiden idag.. 15 minuter tar det hem ;) LAGOM! Idag när Stefan kommer med tåget så ska vi köpa lite saker vi behöver ha i husvagnen..

Allting känns så kul! och vilken tur att vi fick en sesongsplats i år!!!!!

förresten Nea, hon trivs nog som husvagns hund för hon är helt slut nu, hon ligger bredvid mig och snarkar :) haha..

PUSS!!!

Gött väder!

Hej!

Jag trodde nästan sommaren va körd men idag är det vackert väder igen ;) Idag ska jag till banken en sväng och efter det ska jag iväg och sooooooooooooooooooooola! Kanske bada med om jag blir tillräckligt svettig.. haha.. Det blir nog i Kalmarsundsparken.. Jag hoppas på att Mia J ska dit ;) Min syster ska också följa med! Nu har jag varit ute och gått i 45 min med Nea :) Jag har även ätit frukost = 2 dl fil 3%, ett knäckebröd med leverpastej och gurka, ett kokt ägg, kaffe och vatten. Och nu är jag kräkmätt som vanligt.. Jag ska strax laga morgondagens lunch som blir köttfärsås! Mmmm.. Gott! Det va väldans längesen vi åt det! Jag ska damsuga av och torka golven meddans det puttrar.. och jag ska ner och boka en tvätt tid men det blir antingen imorgon kväll eller under fredag dag.. Hoppas det finns en kvällstid imorgon! Jag mår fortfarande toppen och det är inte tungt än, däremot känner man sig lite klumpig och lite mer andfådd men annars mår jag som vanligt :) Gött.. Ingen halsbränna, ingen förstoppning och svettas gör jag inte mer än vanligt ;) men jag antar att om ett par månader att det kommer bli tyngre ;) Snart har man semester och guuuuuuuuuuuuuuuuuuuuud vad jag längtar! Ikväll ska vi hämta husvagnen också, då blir man ju ännu mer sugen!

Nä, nu ska jag laga mat!

Idag till lunch ska jag ha kycklingsallad, recept finns längre ner i bloggen ;)
PUSS!!!

HUNGRIG!!!

Hej!

Nu är jag panik hungrig och jag ska snart äta.. Det blir sill och potatis :) Tyvärr så blir jag nog mätt på en potatis.... Jag orkar inte äta mycket.. men jag blir hungrig jämt!! Jag är nu i vecka 24 och jag hade gått ner 0,5kg igen.. men jag tror att jag pendlar lite fram och tillbaka.. 2,5-3 kg har jag gått upp hittils.. Jag tor att bebisen har ätit lite av mig och det gör INGENTING ;) Hoppas på att ploppa ut ungen och sen efter någon månad bli hyfsat smal igen :) Hoppas!!

Nu ska jag känna på potatisen.. Idag jobbar jag 16.00-20.00.. Trist! Idag är det pissväder med.. Inget kul..

PUSS!!!

Fräsch kycklingsallad!

Hej!

Här kommer ett recept som jag har hittat på.. Perfekt till stranden!

2 portioner.

SALLAD =
-en stekt kyckling filé, delad i mindre bitar.
-0,5 dl okokt bulgur
-knappt 1 dl naturella cashewnötter
-en burk majs

DRESSING =
-1 dl gräddfil
-2-3 msk chillisås
-en halv klyfta vitlök
-salt, svart peppar

Koka bulgur enligt förpackningen. Blanda under tiden ihop dressingen. Blanda sedan bulgur med kyckling, majs och cashewnötter, tillsätt dressingen och rör runt. Jätte enkelt och jätte gott! Dessutom nyttigt ;) Man kan ha i sallad och gurka också.. Jag hade lite gurka vid sidan om.. Tycker man inte om bulgur kan man ju byta ut det mot vanligt ris eller pasta!

Lycka till!!

PUSS!!!


Husvagn!

Hej!

Det blir husvagns köp :) Vi ska hämta den på ons :) 42 000 kr får vi den för :) Najs!! Vi hoppas på att få en sesongs plats på Rafshagen också men vi får se.. Vi har inte fått svar än.. 

Igår va en underbar dag :) Vi körde ut till mamma och pappa på Rafshagen och solade och badade! Vi åt sill och potatis till lunch, jordgubbar och grädde till kaffet och grillade korv på kvällen :) Det kunde inte vara en bättre dag! HÄRLIGT :)

Jag längtar tills vi har fått husvagnen på plats :) Och så ska vi gå på lite loppisar och köpa lite bestik och glas.. Det behöver inte vara nytt i en husvagn :) Enkelt ska det va! Det är ju det som är charmigt med en husvagn :)

Hela min helg har varit toppen :) och jag är ledig fre lör sön denna veckan också = UNDERBART!!!

PUSS!!!

Gravid foto vecka 24!

Tjockis! men nu syns det i alla fall att det är en bebis där inne :) Jag hatar att bara se fet ut ;)

 

PUSS!!!

 


Söndag..

Hej!

I fredags hade jag en toppen dag :) Jag och Mia J solade hela förmiddagen och en stund på eftermiddagen :) Vi hade med oss lite picknick! Mysigt! Stefan slutade tidigare från jobbet och va hemma redan 15.00 :) Härligt!! Sedan körde vi till Öland för att titta på en båt men det blir nog inget köp där.. Sedan under kvällen körde vi ut till mamma och pappa för att grilla :) De har ju husvagn ute på Rafshagen :) Vi grillade ryggbiff, MUMMA!

Igår körde vi och tittade på en husvagn utanför karlskrona.. och vi ska köpa den på ons :) Den är från 89, en 450, för 45 000kr.. men vi ska säga att vi tar den för 40 000kr så får vi se om han går med på det :) Förmodligen ska vi ställa ut den på Rafshagen också om vi bara lyckas få en plats... Vi köper sesong från och med juli i så fall tills i september någongång och det skulle kosta ca 7 000kr i så fall.. Det är ju dyrast under Juli eftersom det är högsesong.. men vi tjänar ju ändå på att ha den där ute.. Det blir ju som en stuga och det blir där vi kommer tillbringa vår semester :) Mysigt!

Idag ska vi också ut till mamma och pappa på Rafshagen.. för att sola, bada och äta sill och potatis :) JAG ÄLSKAR SOMMAREN! :)

Nä, nu ska vi handla sen sticker vi!
PUSS!!!!

Gravid vecka 24!

Nu går det att höra barnets hjärta med ett vanligt stetoskop. Någon gång runt denna vecka är det dags för ett besök hos din MVC. Om du inte börjat träna dina muskler i bäckenbotten, så är det hög tid. Bäckenbottenmusklerna börjar tänjas ut, vilket kan leda till att du läcker urin när du hostar eller skrattar. Denna muskelgrupp används inte i dagliga aktiviteter och det kan därför vara svårt att veta om man tränar rätt. Ett tips för att träna upp musklerna igen efter att du fött är det kliniskt testade träningshjälpmedlet, Axuaflex, som finns att läsa om och beställa i graviditetsshop.

Hormonnivåerna i kroppen börjar plana ur och humöret brukar jämna ut sig. Många känner sig lugnare och gladare. Livmodern når nu ovanför naveln.

Barnet är nu ca 21cm långt mellan huvud och stjärt och väger omkring 700g. Skulle barnet födas nu har det 20-25% chans att överleva. Det är fortfarande litet, finlemmat och alldeles hårigt. I kroppen har vita blodkroppar börjat bildas och dess funktion är att bekämpa infektioner.

Lungorna fortsätter att utvecklas och luftvägarna formas till rör för att kunna ta in och stöta ut luft. Blodkärl och lungblåsor utvecklas i lungorna och mellan dessa kommer så småningom utbyte av syre och koldioxid ske. I lungorna börjar också ett ytspänningsnedsättande medel att bildas. Dess uppgift är att hindra lungblåsorna från att klibba ihop.

   
 
 


Ja, jisses vad tiden går!!! Det där med humöret har jag inte kännt någonting av.. Det ända jag tyckte va jobbigt va att må illa som jag gjorde varje dag ett tag, för jag va varken glad eller ledsen då.. bara trött på att må illa.. men nu mår jag toppen och jag är GLAD jämt :) haha.. Jag njuter varje gång jag känner en spark! Igår kväll flyttade bäbisen sig till min högra sida så hela min högra sida va uppsvälld utav bebisen och den vänstra sidan va nästan platt.. haha.. konstigt men jätte häftigt att se! :) Min bäbis ligger för det mesta mer eller mindre på min höger sida :) Den har kanske inrett ett litet kryp-in där ;) haha.. Det är häftigt att vara gravid!

PUSS!!!


Soooooooooooooooooooooooola!

Hej!

Idag vaknade jag pigg och utvilad 6.00 :) Så jag steg upp och gick en långrunda med hunden! Nu har jag precis ätit frukost = 2st knäcke med kokt ägg och kaviar :) Jag orkar fortfarande bara äta lite men ofta.. men det gör inget ;) Ställde mig på vågen idag och den står fortfarande på 61,9 kg.. När jag skrev in mig vägde jag 58,8 kg.. Alltså har jag gått upp 3kg :) Bebisen väger ca 700g och är ca 21 cm lång.. Sedan väger ju moderkakan och fostervattnet lite, alltså hoppas jag på 0 kg i fett ;) haha.. Idag går jag in i vecka 24! Gud vad tiden går nu :) Strax ska jag fixa lunch låda som jag ska ha med mig till stranden.. Jag ska göra en kycklingsallad på = Kyckling filé, bulgur, sallad, tomat, majs, cashewnötter och kallsås gjord på = gräddfil, chillisås, vitlök, salt, svartpeppar och lite chilli krydda :) Jag tror detta kan bli gott! Sedan ska jag koka kaffe och ha med mig kanelbullar! Jag ska ju ligga hela dagen och sola! Jag tar med mig mitt favorit vatten också, loka päron! Mmmm... Denna dagen kan bli underbar!!!! Jag ska sola tillsammans med Mia J och vi har alltid kul och skrattar ;)

Nu ska jag fixa ihop min låda ;)

PUSS!!!

Pannkakor!

Nu steks det pannkakor för fullt :) Sedan blir det nog en tripp till Öland :) Gött med sommar!!!

PUSS!!

LEDIG!

Jag är ledig, fredag, lördag och söndag nu!!!! Så JÄVLA skönt :) Nu ska jag ut i solen! och imorgon blir det en heldag på stranden med den bästa = Mia J :) Såååååååå gött ;)

PUSS!!

Semester!

Hej!

Jag har tyvärr bara semester längtan i mitt huvud! 2 veckor kvar nu.. Hoppas vädret håller i sig annars kommer jag sitta inne och banka huvudet i väggen...... Vi har varit och tittat på en husvagn men den ska vi nog inte ha.. Vi skulle tittat på en igår men vi struntade i den.. Istället har vi nog bestämt oss för en som vi ska titta på, på lördag :) Om den är hel och ren och inga skador.. men vi hämtar inte hem den på lördag.. Så vi får nog ställa ut den nästa helg i så fall.. men det hade varit gött med husvagn under semesten! Hoppas! Idag är jag riktigt trött och känner inte alls för att jobba... men vem gör det när det är strålande sol och 25 grader varmt............. Imorgon är jag ledig i alla fall och då ska jag och Mia J sola och bada! Det längtar jag efter!

Inatt vaknade jag av kramp i ena benet.. mindre kul.. Det ville inte släppa så jag fick stiga upp en runda och gå runt lägenheten.. men sen somnade jag om och jag slapp krampen :) Jag är ledig fredag, lördag och söndag nu! UNDERBART!! och det ska bli strålande sol! Vilken lycka! Då ska man pressa lite till i solen ;) GÖTT!!

Dags att kissa Nea innan jobbet!

PUSS!!!!!

RSS 2.0